Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Doaa Mahammad är en av flera elev ambassadörer som är med i antimobbningskampanjen LA Buddies i Landskrona. I klippet ovan får du höra henne berätta mer om språkbruket i skolan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Nu ska ”idiot”, ”horunge” och andra kränkande ord bort från skolan i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett elakt språk som förekommer på grundskolorna i Landskrona. Ord såsom ”horunge”, n-ordet och knulla din mamma förekommer dagligen.

Nu ska det bort.

Under mars månad pågår antimobbningskampanjen LA Buddies i Landskrona. Den ska få skoleleverna på mellan- och högstadiet att tänka två gånger innan de kastar ur sig kränkande ord.

– Vi ser att det är utpräglat i Landskrona med språkbruk, illabehandling och utanförskap. Det är många barn som vi möter som mår dåligt, säger Denise Madsen Hult som är aktivitetsutvecklare på antimobbningskampanjen.

Men varför är språket så kränkande i skolan? Se elevens teori i klippet ovan.

Drivs av både stora och små

Kampanjen drivs av frivillighetsorganisationen Hela ideella och utöver vuxna ingår även flera skolelever som går på skolorna i staden. En av dem är Doaa Mahammad som går i årskurs fyra på Alléskolan.

– Idag har vi spelat olika situationer som kan uppstå i skolan och sen pratat om dem, säger hon.

Det kan vara om en elev hör en annan säga elaka saker och bete sig fysiskt illa. Något som förekommer i stort sett varje dag, enligt Doaa Mahammad.

– Ibland flera gånger om dagen. Då är det viktigt att vi pratar om att vi ska vara snälla mot varandra. Att man ska ha respekt för varandra, även om vi är olika och hur man är en bra kompis, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.