Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annette Linander (C), förste vice ordförande, begärde tillsammans med den borgerliga alliansen en riskanalys av den nya ambulansorganisationen. Foto: TT/Region Skåne

Nu ska iva-ambulansens framtid utredas – på nytt

Publicerad

Beslutet om ny ambulansorganisation var inte politiskt. Men nu drar socialdemokraterna frågan till regionstyrelsen. Och de borgerliga har redan dragit igång en ny utredning om framtidens iva-ambulanser.

Den nya upphandlingen av ambulanser inom delar av Skåne har väckt frågetecken och kritik från anställda inom intensivsjukvården.

Dagens intensivvårdsambulans med narkossköterskor ombord ska bort och successivt ska nu vanliga ambulanser kunna köra även svårt sjuka människo som får intensivvård. Men behövs det då narkospersonal så får sjukhusen själva ordna det.

Beslutet har inte passerat politikernas bord utan fattades av tjänstepersoner.

Kan riskera patientsäkerheten

Men nu lyfter Henrik Fritzon (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen, frågan till regionstyrelsen och vill ha en översyn av konsekvenserna av den nya ambulansorganisationen. Tills den är klar vill han att den nuvarande iva-ambulansen får stanna kvar.

– Det finns risk för att patientsäkerheten annars sätts ut spel, säger han.

Den nya organisationen träder i kraft 1 maj. Borde ni inte ha tagit upp det här tidigare?

– Jo, men vi har inte haft full insyn i det här beslutet.

Utredningen har redan startat

Henrik Fritzon vill också att den nya ambulansorganisationen ska förankras bättre hos de anställda. Både han och Anneltte Linander (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen, har uppvaktats av personal från sjukvården, inte minst inom  intensivvården, som uttryckt oro.

Och nu meddelar Annette Linander att en konsekvensutredning redan har startat.

Men borde ni inte ha gjort det från början?

– Det är lätt att vara efterklok, vi borde ha tittat på det här en gång extra, säger hon.

Hör mer om politikernas åsikter i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer