Sadiq Hassani sitter på flyktingförvaret i Åstorp. På söndag ska han skickas till Kabul. Foto: SVT/Privat

Nu ska Sadiq, 18, deporteras till Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen deporterades 13 personer till Afghanistan från flyktingförvaret i Åstorp. En av de som skulle skickas ut var för sjuk när ordern skulle verkställas. Men imorgon söndag ska även han, Sadiq Hassani, flygas till Kabul.

Sadiq Hassani är 18 år gammal. Född i Afghanistan, men uppvuxen i Iran. Han kom till Sverige vintern 2015 och har sedan dess fått nej på sin ansökan om att få stanna i Sverige. Sedan ett halvår tillbaka sitter han på förvaret i Åstorp.

– Jag har haft flera ångestattacker och varit på sjukhus, berättar Sadiq Hassani när SVT Nyheter pratar med honom på fredagen.

Då har han två dagar kvar i Sverige. På söndag eftermiddag kommer polisen och hämtar honom, och han ska sättas på ett flygplan med slutdestinatution Kabul. Vad som väntar honom när han kommer fram har han ingen aning om.

– Det jag ser framför mig är att jag inte har någonstans att ta vägen. Och att jag kommer att dö.

Ny manifestation

När 13 andra afghaner nyligen avvisades från Åstorp samlades ett stort antal människor för att manifestera mot avvisningarna. Flera av dem kommer finnas på plats även under helgen.

– Det är fler som börjat engagera sig för de här frågorna nu, efter den senaste deportationen, säger Ewa-Märta Granqvist.

Hon är med i nätverket  ”#Vi står inte ut”, och är själv ideell familjeförälder till två ungdomar från Afghanistan.

– Det vi vill att folk ska veta är att det här är helt vanliga tonåringar, och att Afghanistan inte är ett säkert land att skicka tillbaka dem till, säger Ewa-Märta Granqvist.

”Regeringen får inte lägga sig i”

I samband med den senaste deportationen från Åstorp frågade SVT migrationsminister Morgan Johansson om Sverige kommer att ändra sin ställning gällande fortsatta utvisningar, men regeringen valde att inte kommentera.

Regeringen ser naturligtvis med oro på den senaste tidens säkerhetsutveckling i Afghanistan men det är ansvariga svenska myndigheter, Migrationsverket och polisen, som avgör utvisningarna genom individuella bedömningar i varje enskilt fall. Regeringen får inte lägga sig i, sa pressekreterare Sofie Rudh i ett mejl.

Vågar inte gå ut

En av de som nyligen återvänt till Afghanistan är Jawad. När vi pratar med honom sitter han i sin tillfälliga bostad i Kabul och vågar inte gå utanför dörren. Inte efter att en bomb nyligen exploderade på den väg han brukar röra sig på.

– Det här är verkligen inget säkert land att vara i. Jag är jätterädd hela tiden. Går jag ut vet jag inte om jag kommer tillbaka hem igen.

Han berättar om det svåra i att lämna en tillvaro i Sverige och i stället hamna i det religiöst kontrollerade Afghanistan.

– Nu är det ramadan, så man får inte ens dricka vatten ute på gatan när någon ser. I Sverige lät jag håret växa ut, och det får man inte ha här, säger Jawad.

”Jag är inget hot mot samhället”

Sadiq Hassani i Åstorp hoppas fortfarande på att få stanna.

– Jag önskar att få vara kvar. Här i Sverige har jag spelat fotboll och gått i skolan. Fått svenska vänner. Jag inte varit något hot mot samhället. Jag vill att de ska ändra sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.