Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är svårt för föräldrar och lärare att upptäcka det, säger Sandra Vilhelmsson, som ser allvarligt på att fler unga helsingborgare boffar. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Ökning av ungdomar som boffar – ”Enstaka andetag farligt”

Publicerad

Allt fler unga boffar gaser från exempelvis torrschampo och spraydeodoranter. Det konstaterar barn- och ungdomsmedicinska akutmottagningen i Helsingborg som nu varnar för riskerna.

Boffning innebär att man inhalerar olika drivgaser som bland annat finns i torrschampo och spraydeo. Ångorna förs via lungorna till blodet och når snabbt hjärnan vilket gör att ruset kommer ganska direkt. Efter 10-15 inandningar är ruset kraftigt.

De flesta unga helsingborgare som SVT Nyheter pratat med känner till detta.

– Vi har sett det på sociala medier, men det har också spritts rykten både här och på högstadieskolan, säger gymnasieeleven Nilla Wikström.

Boffa kan vara farligt

Men det kan vara farligt, både lungorna och hjärtat påverkas.

– Ungdomarna som har gjort det blir ofta rädda, för att de känner en obehaglig känsla i kroppen. Då informerar de sina föräldrar, lärare eller vänner att de gjort det och det är då de kommer in till oss på barnakuten, säger Sandra Vilhelmsson, enhetschef på barn- och ungdomsakuten vid Helsingborgs lasarett.

På barn- och ungdomsakuten i Helsingborg märker man en ökning av antalet unga patienter som boffat.

I videon ovan berättar Sandra Vilhelmsson mer om sjukvårdens erfarenheter av boffning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.