Sissa Gustavsson till vänster och Anna Björklund till höger, startar Helsingborgs första tjej- och transjour. Foto: Privat

Nu startas första tjej- och transjouren i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Tjejjourer finns i princip i de flesta städer, men inte i Helsingborg. Nu ska man starta en tjejjour för tjejer, transpersoner och ickebinära mellan 13-25 år.

Tjejerna Anna Björklund och Sissa Gustavsson fick höra av många vänner och andra intressenter att de saknade en plats där de kunde vända sig till och få stöd när de var yngre. De bestämde sig för att starta en tjejjour för alla tjejer, transpersoner och ickebinära.

– Vi tycker att det är viktigt att främja unga kvinnors, ickebinäras och transpersoners psykiska hälsa. En tjejour kan alltid hjälpa till att fånga upp det som känns jobbigt som man som ung inte vågar prata med någon äldre om, säger Anna Björklund, en av grundarna till föreningen.

Webbsidan som ännu inte är klar, kommer att vara ett internetbaserad stöd där jourmedlemmarna kommer att finnas på chatt och mejl.

– Det kan vara skönt att ha en anonym plattform att skriva till, som man inte vet vem det är och som inte heller vet vem man själv är, säger hon.

Föreningen kommer att hålla hus i Helsingborg och kommer att ha en aktiv jour två kvällar i veckan.

– Just nu söker vi bidrag, försöker marknadsföra oss och ska även värva medlemmar. Målet är att vi ska vara startklara i april, kanske maj, säger Anna.

SVT har tidigare rapporterat om att Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) i Helsingborg, nyligen startat en samtalsgrupp för anhöriga till transungdomar som behöver stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer