Ny beredskap inför skolstarten: ”Vi är rädda att fler lärare ska bli sjuka”

Publicerad

I början av nästa vecka är skolan igång igen och nu är Lärarnas riksförbund oroligt för att smittan av coronaviruset ska öka bland lärare och elever.

Smittspridningen ökar runt om i landet, även här i Helsingborg. Nu har kommunen ytterligare beredskap för att kunna agera om smittan snabbt sprider sig i känsliga verksamheter, exempelvis skola.

Stadsdirektören Palle Lundberg menar bland annat att man måste vara beredd på att hälften av de anställda kan komma att vara sjuka samtidigt.

– Det kan bli aktuellt med nedstängning av klasser och en övergång till distans om vi ser en ökad smittspridning, säger Palle Lundberg, stadsdirektör.

Önskar hårdare krav

I Norge ska alla elever testas för covid-19 inför skolstarten, något även Lärarnas riksförbund vill ska införas i Sverige.

– Vi skulle önska att man kunde testa alla elever och lärare här med, säger Petter Hedström, ordförande Lärarnas riksförbund i Helsingborg.

Skolfacket kommer att hålla koll på lärarnas arbetsmiljö i en coronadrabbad skolvärld.

– Om smittspridningen ökar och hälften av lärarna blir sjuka kan det bli svårt att hålla undervisningen igång. Resursmässigt är det jättebesvärligt om vi hamnar i en sådan situation, säger Petter Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.