Smittotopp väntas – nu förbereds Helsingborg på massjukfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen har tagit fart lagom till skolstarten.

Nu måste alla kommunala verksamheter i Helsingborgs stad förbereda sig på en situation då mer än hälften av personalstyrkan är sjuka.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan vi vänta oss en smittotopp av den nya omikronvarianten i mitten av januari.

Ungefär samtidigt som skoleleverna återvänder till skolan efter jullovet.

Därför behöver de kommunala förvaltningarna – äldreomsorgen, skolan och räddningstjänsten exempelvis – ta höjd för omfattande sjukfrånvaro bland personalen under de närmaste veckorna.

– Många kommer att bli smittade under mitten och slutet av januari, men kanske med en mildare variant den här gången, säger stadsdirektör Palle Lundberg, som även leder den centrala krisledningsorganisationen.

Beredskap för hög frånvaro

Veckan före jul gav han alla förvaltnings- och bolagschefer i uppdrag att uppdatera sina beredskapsplaner. Samtliga ska skaffa sig beredskap för stor frånvaro.

– De ska ha beredskap för att halva personalstyrkan – kanske ännu fler – är sjuka eller frånvarande.

Hur ska det gå till?

– Vi har ju tränat skarpt under två år att ställa om i verksamheterna. Det finns rutiner och erfarenheter som gör att vi kan hantera även den här smittan på ett bra sätt.

– Vi har också beredskap för att hjälpa till mellan verksamheterna om någon del drabbas hårdare. För skolornas del kan det handla om att vissa årskurser eller skolor tvingas övergå till distans- och fjärrundervisning.

Räddningstjänsten drabbades

Räddningstjänsten i Skåne nordväst har tagit till åtgärder för att viruset inte ska spridas till hela personalstyrkan. Under julhelgerna var tio procent av personalen covidsjuka.

– Vi har hårda restriktioner som att brandpersonalen inte får träffa kollegor på andra stationer eller arbetsgrupper, säger Jonas Nylén, krisledare på räddningstjänsten i Nordvästra Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.