• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftig ökning av konstaterade covidfall i Skåne Foto: Adam Ihse / TT

Kraftig ökning av konstaterade covidfall i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det totala antalet konstaterade covidfall i Skåne närmar sig nu 200 000. På en vecka har antalet fall ökat med drygt 11 000 personer. Antalet som behöver sjukhusvård har också stigit kraftigt, men det är fortfarande få som ligger på iva.

De senaste siffrorna som kom från Region Skåne under tisdagen visar att antalet konstaterade covidfall i Skåne nu är 199 072. Om man tittar på hur det såg ut för en vecka sedan är det en ökning med 11 158 personer. Samtidigt har antalet fall som rapporteras per dag sjunkit. Under mellandagarna låg den siffran över 2 000, nu är den nere i 934. Det kan dock bero på att helgerna påverkar redovisningen.

– I åldrarna 20-59 ser vi den högsta andelen positiva, men antalet smittade ökade i samtliga åldrar. Under julveckan var häften av de smittade misstänkta omikron och vi ser tecken på att andelen fortsätter att öka, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Ökat tryck på vården

Från vården har det kommit signaler om att situationen är ansträngd och antalet patienter som behöver sjukhusvård har ökat kraftigt sedan i torsdags. Då var det 119 personer, idag ligger siffran på 171.

Antalet som behöver intensivvård har dock inte ökat lika snabbt. I torsdags var det 12 personer, den nya siffran är 14. Jämför man med hur det såg ut för ett år sedan när sjukhusinläggningarna var som flest är det fortfarande betydligt färre inlagda covidpatienter just nu.

– Det har kommit en del studier nu som menar att risken är mindre att hamna på sjukhus eller bli allvarligt sjuk i omikron jämfört med delta. Men det är lite tidigt att säga något definitivt, säger Birgitta Holmgren.

Omikron dominerar

Att det är just virusvarianten omikron som börjar ta över syns allt tydligare. På grund av den höga belastningen finns det en eftersläpning från laboratorierna men redan under julveckan  var drygt hälften av fallen misstänkt omikron.

– Det ser ut att öka och det är förväntat. Det är en klar majoritet som har misstänkt omikron. säger Birgitta Holmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer