Svårigheter att boka tågbiljetter beror på att tågbolagen inte vill släppa in andra operatörer i sina biljettsystem. Det bedömer Jakop Dalunde (MP), gruppledare för de europeiska Gröna i transportutskottet. Bilden visar höghastighetståg i Kina. Foto: AP/TT/PRIVAT

Ny EU-lag ska underlätta tågbokningar genom Europa

Publicerad

Intresset för att resa utomlands med tycks vara på uppgång – men bokningen upplevs fortfarande krånglig. En ny EU-lag kan göra det lättare.

Intresset för att ta tåget utomlands tycks vara på uppgåtgående. Facebookgruppen Tågsemester har på kort har på några års tid fått över 60 000 medlemmar.

Där går diskussionerna heta om hur man tar sig ut i Europa, hur det fungerar att resa med barn och vilka anslutningar som rekommenderas.

Någon gemensam bokningstjänst för tågresor i Europa finns dock inte.

– I dag är det väldigt enkelt att boka flygresor via olika bokningstjänser, men betydligt svårare och krångligare att boka tågresor, säger Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Vill se jämförelsesajter

I slutet av förra året sa EU-parlamentet ja ett nytt lagförslag, som bland annat innebär att tågbolagens bokningssystem öppnas upp.

Därmed ska priser och anslutningar lättare kunna jämföras.

– Jag hoppas att det ska komma tjänster som fungerar på samma sätt som Flygresor.se och Skyscanner fast för tåg, säger Jakop Dalunde.

En annan del av förslaget säger att den tågresenär som missar en anslutning på grund av förseningar ska kunna hoppa på nästa tåg, även om det körs av ett annat bolag.

Det ska även vara möjligt att ta med sig cykeln på resor ut i Europa.

Stort intresse för tåget

Det nya lagförslaget godkändes av EU-parlamentet i slutet av förra året och ska nu behandlas av Europarådet, där medlemsländernas alla regeringar företräds.

– Vi hoppas ha en lagstiftning på plats under 2019, säger Jakop Dalunde.

SVT berättade förra veckan att SJ nu satsar på att ta fram en digital lösning för att sälja utlandsresor, en tjänst som fanns för flera år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.