Kristina Engdahl, en av Helsingborgs tre energi- och klimatrådivare. Foto: SVT

Så vill Helsingborgs klimatrådgivare få oss åka mer tåg

Uppdaterad
Publicerad

Funderar du på att ta tåget ut i Europa i sommar? Nu erbjuder Helsingborg stad särskild rådgivning för dig som går i tågluffartankar.

Helsingborgs energi- och klimatrådgivare testar ett nytt grepp. Sedan en dryg månad tillbaka svarar de även på frågor och ger tips och råd kring tågsemestrande i Europa.

Bara råd – ingen bokning

Men de påpekar att de inte bokar några tågresor.

– Det är alltifrån föräldrar till barn som fått lära sig i skolan att vi förbrukar alldeles för mycket av jordens resurser, till pensionärer som vill göra en tågsemester ut i Europa för första gången, säger Kristina Engdahl, en av Helsingborgs tre energi- och klimatrådgivare.

Att boka flyg utomlands upplevs ofta mycket enklare än göra en längre resa med tåg ut i Europa.

– Det kan vara lite krångligt, men det går. Vi ska inte avskräcka någon. Men för den som inte tidigare varit ute på tågsemester kan det vara bra att ringa oss först, säger Kristina Engdahl.

På sikt kan det dock bli lättare. En EU-lag som syftar till att underlätta tågbokningar genom Europa är på gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.