Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Helsingborg och Landskrona kämpar för att få en ny Öresundsförbindelse. Nu vill Region Skåne sätta fart på regeringarna på båda sidor av Sundet. Hör mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Kommunal dragkamp om ny förbindelse över Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Om sex år ska den tysk-danska tunneln Fehmarn-Bält stå klar. Då väntas godstrafiken på både järnväg och lastbil öka. Nu vill Region Skåne sätta fart på diskussionen om en eller två nya Öresundsförbindelser.

– Regeringarna i både Sverige och Danmark har satt sig i baksätet i den här frågan. Nu har jag uppmanat dem att sätta sig i framsätet, säger Carl- Johan Sonesson (M), ordförande för regionstyrelsen i Skåne.

En kraftigt ökad godstrafik från kontinenten kan fastna i den flaskhals som det finns risk för att dagens Öresundsbro utgör.

Men frågan om en ny förbindelse över Sundet är död i de båda länderna – den finns inte med i någon plan för infrastrukturen ett decennium framåt.

Två nordvästskånska kommuner vill bygga

Nu vill Region Skåne väcka liv i frågan hos regeringen.

Det är två kommuner i Nordvästskåne – Landskrona och Helsingborg – som vill bygga tunnlar för trafiken. Landskrona vill ha en förbindelse till Köpenhamn. Projektet kallas Europaspåret och omfattar en tunnel för gods- och persontåg och en för bilar.

Helsingborg vill bygga två tunnlar till Helsingör, en för bilar och en för tåg, den så kallade HH-leden. Men tågtunneln gäller bara persontåg, inte godståg.

Ny metro i diskussionen

I den skånska diskussionen ingår också en metrotunnel mellan Malmö och Köpenhamn som enligt planerna skulle avlasta lokaltågen på Öresundsbron till förmån för godstågen.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) skriver i ett mejl till SVT Nyheter på onsdagen att:

”Regeringen har sedan tidigare gett Trafikverket i uppdrag att utreda frågan. Det arbetet pågår nu, och är någonting som vi kommer ha anledning att återkomma kring i arbetet med den långsiktiga infrastrukturplanen”

Vilken av förbindelserna som skulle kunna bli aktuell vill han inte uttala sig om.

Hör hur kommunalråden i Landskrona och Helsingborg argumenterar för sin sak i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.