Arkivbild. Foto: SVT

Ny kritik mot delade rum på HVB-hem

Publicerad

I fjol riktade Ivo kritik mot att det bodde tre barn i varje rum på ett HVB-hem i Helsingborg. Nu har antalet barn minskat till två. Men Ivo är fortfarande kritisk.

Förra året fick kommunen bakläxa efter ett besök från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Kritiken gällde bland annat det faktum att det då bodde tre ensamkommande flyktingbarn i varje rum på ett HVB-hem på Drottninghög.

Idag bor det två barn i varje rum. Men Ivo är fortfarande kritisk och skriver i ett nytt uttalande att varje barn bör ha eget rum för att få en vård som är säker och bra.

Ingen respons

Ivo har mött olika problem som uppstått i delade rum, till exempel sexuella övergrepp eller att den ena hamnat i en beroendeställning till den andra.

Men den här gången klingar kritiken ohörd. Ivo kan inte tvinga kommunen att ge varje barn ett eget rum.

Och kommunen tänker inte göra det.

Har inte sett problem

Idag bor 165 ensamkommande flyktingbarn i kommunens boenden.

– Vi har inte 165 enkelrum, konstaterar Bengt Andersson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

Han fortsätter:

– Vi har inte mött den typen av problem som Ivo tar upp. Vår personal är väldigt vaksam och vi vill ju att pojkarna ska ha det bra. Men om någon begär eget rum av speciellt skäl, så ordnar vi det. Det kan handla om tråkiga besked som gör att han vill kunna vara för sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.