Ny kritik mot Helsingborgs lasarett: fortfarande brister på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Brister på akuten och för få vårdplatser. Ivo – Inspektionen för vård och omsorg, riktar åter kritik mot akuten på Helsingborgs lasarett.

Förra gången som Ivo riktade kritik mot lasarettet handlade det om viteshot på flera miljoner om inte lasarettet förbättrade läget på den hårt överansträngda akutmottagningen.

”Går för långsamt”

Lasarettets ledning svarade med en rad förslag till åtgärder och Ivo blev nöjd.

Men nu tycker Ivo att det går för långsamt. I en ny skrivelse påpekar inspektionen att situationen på akuten inte förbättras tillräckligt snabbt.

Lasarettets mål är att högst tio patienter i taget ska ligga på akuten i väntan på en plats på en vårdavdelning. Men allt oftare är det fler än så som väntar.

Personalbrist – och akutens mål -  gör att antalet vårdplatser på avdelningarna har minskat. Ivo anser att det finns en risk för patientsäkerheten.

Så kan platserna öka

Enligt Anders Lundström (KD), ordförande för lasarettets styrelse, var Ivo:s kritik inte oväntad.

– Vi arbetar med att få personalen att trivas och stanna kvar. På så sätt kan antalet platser på vårdavdelningarna öka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.