Kommunerna agerar förebyggande mot brottslighet, inte minst bland unga, på flera sätt. Trygghetsvärdar, arbete i skolorna och kameraövervakning är några metoder. Foto: SVT

Ny lag ger kommunen brottsförebyggande ansvar: ”Slår in en öppen dörr”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna ska få ett lagstadgat ansvar för att förebygga brottsligheten. Det beslöt riksdagen på torsdagen. Men behövs den? En öppen dörr som slås in – det anser politiker i både Helsingborg och Bjuv.

Kommunerna och polisen är tillsammans kärnan i det lokala brottsförebyggande arbetet. För att säkerställla att kommunernas arbete är effektivt ska ansvaret regleras i en ny lag.

Så motiverar regeringen sitt förslag till riksdagen – som nu säger ja till lagen.

Men reaktionen från lokala nordvästskånska politiker är – ljummen.

– Det är som att slå in en öppen dörr, säger både Christian Orsing (M),  kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, och Mikael Henrysson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Ett sätt skicka över ansvar

Ingen av dem tycker att lagen behövs i deras kommuner.

– Det är ett sätt att skicka över ansvar – men inte de resurser som vi behöver för det förebyggande arbetet mot kriminalitet, säger Mikael Henrysson.

Att regeringen avsätter 42 miljoner kronor för detta arbete räcker inte, anser han.

– Det är många kommuner som ska dela på det.

Men är det inte polisens  ansvar att förebygga brottslighet?

– Det krävs en samverkan mellan oss och polisen. Vi har olika verktygslådor och allt förebyggande arbetet är extremt viktigt, säger Christian Orsing.

Arbetar med trygghetsvärdar

Både han och Mikael Henrysson pekar på vikten av sociala förebyggande åtgärder, bland annat i bostadsområden och skolorna. Båda kommunerna arbetar också med trygghetsvärdar på olika sätt.

– Vi har precis startat ett nytt projekt i just skolorna för att få unga att välja andra fritidssysselsättningar än att gå med i kriminell verksamhet, säger Mikael Henrysson.

Ska ta fram lägesbild

Enligt den nya lagen blir kommunerna skyldiga att ta fram en lägesbild över brottsligheten i kommunen och utifrån den besluta om en åtgärdsplan. Kommunen ska också ta visst ansvar för samordningen av de lokala brottsförebyggande arbetet.

– Men allt det där gör vi redan, säger Christian Orsing.

Den nya lagen börjar gälla 1 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.