Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det betyder mycket för mig, säger Husam Matar som var en av de första att besöka Matmissionens nya butik i Helsingborg. Hör mer om affärens syfte i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

Ny mataffär i Helsingborg för de som har svårt att ha råd: ”Finns ett stort behov”

Publicerad

Under torsdagen slog Skåne Stadsmission upp dörrarna till en ny mataffär i Helsingborg. Konceptet går ut på att personer med låg månadsinkomst kan ansöka om att få handla olika matvaror – som annars skulle ha slängts – till rabatterade priser.

Butiken, som är belägen i en källarlokal i södra Helsingborg, är den andra av sitt slag i Skåne. Den första öppnade i Malmö för snart två år sedan, varefter man snabbt upptäckte att behovet var stort även på andra håll.

– När vi startade i Malmö såg vi att kunder åkte hela vägen från Helsingborg och Ängelholm för att handla, säger Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission.

Butikschefen Pradeep Holmgren menar att initiativet känns extra viktigt i rådande tider, där många hushåll har det tufft att få ihop ekonomin i vardagen.

– Klyftorna fortsätter att öka i samhället, och det finns inga signaler på att de kommer minska. Alla människor ska kunna få mat på bordet, säger han.

Donerade varor från över 100 företag

Alireza Mobasheri menar att Matmissionen har tre olika syften: Att lindra matfattigdom, förebygga matsvinn och ge arbetsmöjligheter till personer som står långt utanför arbetsmarknaden.

Varorna som säljs kostar en dryg tredjedel av priset i andra affärer, och består av donationer från över 100 företag runt om i Skåne.

– De väljer att donera maten till oss istället för att slänga den. Det kan vara mat med kort datum, något fel på förpackningen, eller något annat som gör att den inte kan säljas i vanliga affärer, säger Alireza Mobasheri.

Kunden Husam: ”Betyder mycket”

Den som vill kunna handla i butiken behöver först ansöka om ett medlemsskap. För att kunna få ett sådant krävs det att man exempelvis lever på försörjningsstöd eller etableringsersättning, eller sjukersättning, pension eller månadslön som understiger runt 12 000 kronor efter skatt.

Husam Matar ansökte tidigt om ett medlemsskap, och var en av de första kunderna på plats efter öppningen.

– Det betyder mycket för mig, att jag kan köpa det jag behöver till lägre priser, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.