Foto: Drago Prvulovic / TT

Ny metod mot förstorad prostata

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs lasarett är det första sjukhuset i Skandinavien som opererar godartad prostataförstoring med så kallad interventionell radiologi.

Patienterna kan lämna sjukhuset samma dag.

Hittills har elva patienter opererats med den nya metoden, benämnd PAE (prostatae arterial embolisation), skriver Helsingborgs Dagblad.

En tunn kateter sticks in vid ljumsken och förs via blodbanan till de blodkärl som försörjer prostatan. En kontrastvätska sprutas in, som gör kärlen synliga på en skärm, och därpå ett medel som stoppar blodflödet. Prostatan slutar växa och krymper i stället.

Det gör att patienterna kan slippa besvär som täta urinträngningar och ibland stopp.

Metoden har visat mycket goda resultat. Den används sedan flera år med framgång på bland annat kvinnor som drabbats av muskelknutor på livmodern och personer med bråck på kroppspulsådern.

Prostataförstoring

Godartad förstoring av prostatakörteln som uppstår genom ökad bildning av dels egentliga körtelceller, dels glatta muskelceller som ingår i körteln.

Uppkomsten av denna förstoring är starkt åldersberoende. Ökningen av cellantalet stimuleras av könshormoner. Det manliga könshormon som inverkar är 5-alfa-dihydrotestosteron (DHT).

Eftersom halten av DHT i blodplasma avtar med stigande ålder anses det möjligt att prostataförstoring också beror på inverkan av de östrogener (kvinnliga könshormoner) som bildas hos mannen.

Processen sker främst i de delar av prostata som omger urinröret, vilket medför att urinrörets hålrum tenderar att bli sammantryckt så att avflödet av urin från urinblåsan försvåras.

En man som fått prostataförstoring upplever att det är svårt att sätta i gång urineringen, att urinstrålen är svag och att det tar tid att tömma urinblåsan.

Blåstömningen blir ofta ofullständig, vilket medför dels behov av frekvent urinering även nattetid, dels ökad benägenhet för urinvägsinfektion. Vidare kan det uppstå retning i urinröret, vilket kan medföra trängningsinkontinens.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.