Bedragarna använder sig av en ny metod för att lura till sig pengar av äldre. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny metod vid kortbedrägerier: Uppger kända polisnamn

Uppdaterad
Publicerad

Varje år luras äldre på miljontals kronor när bedragare förmår dem att lämna ut bankkort och id. Nu har en ny metod upptäckts: bedragarna använder välkända namn på poliser i Nordvästskåne.

Antalet bedrägerier mot äldre ökar i hela landet. I Helsingborg gjordes till exempel 153 anmälningar år 2019, förra året 209.

– Metoderna varierar, bedragarna utger sig för att vara olika personer, säger Marie Nilsson, tf lokalpolis i Åstorp, där äldrebedrägerier också är vanliga.

De kan uppge att de jobbar på banken och behöver kort och kod för att stoppa ett pågående bedrägeri. Ibland låtsas de vara poliser som behöver ett bank-id.

Ny metod

Men nu varnar polisen i Nordvästskåne för en ny metod: Bedragarna använder sig av kända polisnamn när de ringer de äldre.

– Det är ett nytt fenomen och det är förfärligt och riktigt lågt. Förtroendet för oss riskerar att luckras upp, folk vet ju inte till sist vem de kan lita på, säger Marie Nilsson.

Hon säger att polisen aldrig skulle ringa hem till någon på det sättet och be om kort och kod eller att de identifierar sig med bankid.

Lurat till sig miljoner

– Det här är en typ av brott som det är svårt att få bukt med. Men bedragarna kan lura till sig mycket pengar om de lyckas.

Totalt i hela landet har bedragare fått ut miljontals kronor på konton som de på olika sätt fått tillgång till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer