Macklemore är ett av de stora namnen på festivalen Bayside, som hålls i Helsingborg under fredag och lördag. Arkivbild. Foto: Rupert Whiteley/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny musikfestival intar Helsingborg

Publicerad

Bakom den färska Helsingborgsfestivalen Bayside står arrangörerna från Brännbollsyran, som håller till i Umeå. Efter flera framgångsrika år i den västerbottniska staden bestämde sig arrangörerna för att utmana sig själva.

– Vi var sugna på att spänna våra muskler och prova något annat, säger festivalgeneralen David Arkhult.

Musikfestivalen Bayside, börjar imorgon fredag i Helsingborg och fortsätter under lördagen. Festivalen inriktar sig i första hand på EDM, pop och hiphop. Trots att det är evenemangets första år har de tunga bokningarna inte låtit vänta på sig.

Enda Sverige-spelningen

Macklemore är det största dragplåstret. Den amerikanska rapparen fick sitt stora genombrott för ett par år sedan när han tillsammans med Ryan Lewis letade sig in på listorna med partydängan ”Can't hold us” och den secondhandaffärs-romantiserande ”Thrift shop”. Sedan dess har Macklemore behållit sin popularitet, med hundratals miljoner strömningar på Spotify.

Spelningen på Bayside blir hans enda i Sverige i sommar.

– Jag tror att det är viktigt att ha ett namn som ger en exklusiv känsla. Vi ville ha ett internationellt klassnamn, säger David Arkhult.

Wakeboard och konst

Förutom Macklemore, gästas Bayside även av etablerade svenska namn som Veronica Maggio och Fricky.

Veronica Maggio uppträder på Bayside. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tjusningen med Bayside ska dock inte bara vara musik, utan ska också ha ett starkt sommartema på den havsnära platsen Pixlapiren. Under dagarna anordnas wakeboard-evenemang, dagsfester och konstarrangemang.

– Vi vill inte bara bygga det kring artisterna. Festivaler som har gått långsiktigt bra i Sverige är de som har ett koncept, säger David Arkhult.

Hoppas på tusentals besökare

Nu väntar arrangörsgruppen bara på publiken. De förutspår runt 10 000 besökare per dag.

– Vi vill att festivalen ska vara kvalitativ, men också bred. En känsla av ”välkommen in”, säger David Arkhult.

Helsingborgs kommun har hela tiden varit samarbetsvillig och öppen för förslag och enligt arrangörerna kan Bayside bli en stark institution i staden.

– Det är ju sådant man planerar i efterhand, men vi är supernöjda med responsen. Det här är långsiktigt, säger festivalgeneralen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer