Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi slipper stå böjda i timmar med höjda armar, säger Christian Torbrand, överläkare. Se den nya operationsroboten invigas i klippet. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Ny operationsrobot på Helsingborgs lasarett: ”Otrolig möjlighet för patienterna”

Uppdaterad
Publicerad

Fler patienter, skonsammare för den som ska opereras och bättre arbetsmiljö. Den nya operationsroboten på Helsingborgs lasarett har flera fördelar gentemot traditionella operationer.

Det är lite som att spela ett dataspel som styr flera robotarmar. Men den väsentliga skillnaden att det här handlar om människor och operationer.

Den nya operationsroboten styrs av en läkare som sitter och tittar på en bildskärm där patientens inre filmas. Med hjälp av känsliga instrument styr läkarens robotens armar under operationen.

Fick mycket pengar

Det var Christian Torbrand, överläkare på urologen och Marcus Edelhamre, överläkare på kirurgen, som sökte pengar från Stig och Ragna Gorthons stiftelse – och oväntat fick hela 20 miljoner kronor.

– Vi har inte döpt roboten än men efternamnet blir självklart Gorthon, säger Marcus Edelhamre.

Överläkarna Marcus Edelhamre och Christian Torbrand är glada över Helsingborgs lasaretts nya robot. De menar att den kommer att komma till stor nytta både för såväl personal som patienter. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Ersätter gammalt arv

Det har funnits en äldre operationsrobot på lasarettet, ett arv från sjukhuset i Malmö.

– Men den började bli väldigt sliten och vi kunde bara operera i en liten del av buken åt gången. Den nya roboten är mer rörlig och vi kan operera i hela buken, säger Marcus Edelhamre.

Det gör att fler patienter kan opereras per dag och att operationerna blir skonsammare för dem. Det kan handla om sjukdomar och skador i bukhålan, tarmarna, urinblåsan och prostatan, bland annat cancer.

Bättre arbetsmiljö

Christian Torbrand berättar att operationer med roboten dessutom skapar bättre arbetsmiljö för läkarna.

– Vi slipper stå böjda i timmar med höjda armar, här sitter vi för det mesta och använder små rörelser när vi styr roboten, säger han.

Här invigs den nya operationsroboten – se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.