Under dagtid körs en så kallad single responder från Helsingborg. Syftet är att minska trycket på ambulanssjukvården och akuten. Karolina Andersdotter är en av ambulanssjuksköterskorna som har de här turerna på sitt schema. Foto: Tomas Malmberg

Ny sjukvårdsbil minskar trycket på akutvården

Publicerad

Sjukvårdsfordonet single responder ska minska trycket på akutsjukvården då den skickas på ärenden som inte klassas som prio 1. Men den ska inte ersätta ambulanssjukvård menar Magnus Olsson, enhetschef i Helsingborg.

Ofta är det svårt att veta vilken typ av vård en patient som ringer 112 behöver. För att avlasta akutvården i de ärenden som inte klassas som prio 1 finns det sedan juni en så kallad single responder i Helsingborg.

– Det har varit lyckat, därför ska projektet förlängas till årsskiftet, säger Magnus Olsson, enhetschef på ambulanssjukvården i kommunen.

Dessutom ska Ängelholm få en enhet.

– Ungefär 35 procent av utryckningarna med single respondern genererar att patienten söker vård på annan plats än en akutmottagning, säger Magnus Olsson.

Single responder är ett fordon utan möjlighet att ta med sig en patient till sjukhus och det är bara en ensam ambulanssjuksköterska som färdas i bilen.

Karolina Andersdotter, ambulanssjuksköterska, och Magnus Olsson, enhetschef. Foto: Tomas Malmberg

Gör bedömning på plats

Det är främst i fall där en bedömning behöver göras på plats som single responder kan spara resurser, menar Magnus Olsson. Hittills har det främst handlat om sårskador, med äldre som främsta målgrupp.

Men faktum är att knappt hälften av de 172 uppdrag som den har skickats till har varit larm där patienten kan vara livsfarligt sjuk eller skadad, så kallade prio 1-larm.

Finns det någon risk att den konkurrerar med resurserna till den vanliga ambulanssjukvården?

– Nej, det här är ett komplement till den vården. Syftet är att avlasta akutvården. Den skickas på prio 1-uppdrag när den kan vara på plats före en ambulans eller komplettera arbetet. Väldigt mycket av ambulanssjuksköterskors arbetsuppdrag är att ge vård på plats, säger Magnus Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer