Så här ser den nya solcellsparken utanför Landskrona ut. Foto: Johan Dernelius

Ny solcellspark invigs utanför Landskrona

Publicerad

En ny solcellspark är snart färdigbyggd vid E6 – Landskrona södra. I parken experimenterar man med olika tillverkare för att nå optimal effekt.

Planen är att första etappen ska vara klar om någon månad, men det kan komma att försenas.

– Just nu har vi lite problem med vårt ställverk, så eventuellt kan det bli längre framåt årsskiftet, säger Jan Swedin på IT-Gårdens fristående fastighetsbolag.

IT-Gården är ett företag som arbetar med IT-lösningar och har under några år satsat på att bygga en egen grön energikälla till sina kunder. Först var det tänkt att man skulle satsa på vindkraft, men det slutade i en solcellsanläggning invid Axeltofta koloniområde utanför Landskrona.

– Vi bygger i ”rutor”, där vi snart är klara med inledningsetappen. I våra olika rutor vill vi experimentera med olika modeller och tillverkare. Just solcellsutvecklingen går snabbt. Både teknik och priser ändras. Varje ny ruta ska vara bättre än den förra! Större effekt och bättre pris. Vi vill hitta en optimal lösning, säger Jan Swedin.

Målet är att bli störst

Den första så kallade rutan som nu snart är klar blir en anläggning med 781 solpaneler med en sammanlagd effekt på 250 kilowatt. Så här långt har projektet med rutor kostat 5 miljoner vilket är mer än vad varje ny etapp kommer att kosta. Nu i början måste man bygga upp infrastrukturen, vilket medför större kostnader. Rutorna längre fram kommer att kosta 2,5 miljoner per styck.

– Vi har som ambition att kanske bygga så många som 15 stycken rutor inom 5-10 år. Och vi hoppas att fullt utbyggt kunna bli en av Sveriges största solcellsanläggningar. Tillväxttakten beror helt på nya samarbetspartners och kunder. Redan nu kan vi se positivt på utbyggnadstakten, säger Jan Swedein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.