En ny studie visar bland annat annat att rökare har fler regulatoriska T-celler vilket försämrar immunförsvaret. Foto: TT

Ny studie: Så påverkas ditt immunförsvar

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie av bland annat forskare från Lunds universitet har undersökt vad som gör att vissa personer har ett bättre immunförsvar än andra. Rökning, kön och ålder är några avgörande faktorer.

För att få svar på vad som påverkar vårt immunförsvar har forskare vid pasteur-instituet i Paris och LTH, Lunds universitet, studerat tusen personers vita blodkroppar och gener. Studien som publicerats i Nature Immunology har banat väg för så kallad precisionsmedicinering, att läkare enklare ska kunna tyda patienters symptom och medicinera och behandla därefter. Jacob Bergstedt är bioinformatiker och doktorand i reglerteknik vid LTH och är en del av det unika projektet.

– Att använda big data för att förstå ett så pass komplext system som immunförsvaret är något av en ”game changer”, säger Jacob Bergstedt i ett pressmeddelande.

Avgörande faktorer

Rökning är en faktor som har påverkan på immunförsvaret, tidigare forskning visar att rökare löper större risk för infektioner. Denna studie förklarar att det beror på att aktiva rökare har fler regulatoriska T-celler vilket hämmar immunförsvaret. Sedan tidigare vet man också att kvinnor löper större risk för autoimmuna sjukdomar som reumatism, studien visar att det beror på att kvinnor har fler MAIT-celler som tycks orsaka dessa sjukdomar. Resultatet visar att många delar av immunförsvaret minskar i takt med att man blir äldre.

Studien har även påvisat att CMV-virus, ett herpesvirus nästan alla människor förr eller senare får och mutationer, som är en del av människans utveckling, har påverkan på immunsystemet.

– Poängen med en sådan här grundlig och bred studie, där mer eller mindre alla delar av immunsystemet undersökts, är att vi kunnat generera en mängd nya hypoteser om orsaken bakom olika sjukdomar, säger Jacob Bergstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.