Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt som lever har en puls och en röst, säger konstnären Paul Khadra om tekniken som låter växter komma till tals. Möt honom och hans pratande plantor i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Ny utställning – så här låter växterna: ”Allt som lever har en röst”

Publicerad

Brukar du också prata med dina pelargoner? På utställningen Nature's Harmony i Helsingborg kan du höra hur växterna låter.

– Allt som lever har en puls och därmed en röst – en röst som förtjänar att lyssnas på, förklarar ljudkonstnären Paul Khadra.

Han visar stolt upp sladdhärvan som förbinder en uppsättning gröna växter i ett hörn av lokalen, ett av flera verk på den pågående utställningen kring naturens kraft.

Via elektroder fångas varje plantas inre elektroniska puls upp och skickas vidare till en dator, där den omvandlas till ljud. Ut ur högtalarna strömmar en sprött klingande ljudmatta.

Se klippet om utställningen – och hör hur det låter när Pauls krukväxter tar till orda.

– Det som hörs är skiftningarna i plantans puls. Med hjälp av dem går det att avgöra hur växten mår, om den till exempel är uttorkad eller behöver mer solljus, försäkrar Paul.

Filosofisk ansats

Sedan är det förstås en närmast filosofisk fråga om det verkligen är plantan vi lyssnar till, eller ett datorgenererat ljud som moduleras med plantans hjälp.

– Jo, hela ansatsen är filosofisk. Vi vill få människor att förstå att växter är varelser precis som vi. Varelser som lever, andas och delar livsutrymme med oss, säger Paul Khadra.

Utställningen Naturés Harmony

Nature´s Harmony visas till och med 15 juni på Kulturhotellet. Fri entré.

Medverkande konstnärer: Kristoffer Granath, Sara Stenlund, Camilla Boström, Jonathan Josefsson, Tin Kacapor, Marija Ziemyté, Paul Khadra, Duncan Geere, Miriam Quick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.