Foto: TT

Äldre par i Bjuv lurat på pengar av falsk polis

Uppdaterad
Publicerad

Nya anmälningar om bedrägerier mot äldre personer har kommit in till polisen i södra Sverige under tisdagen.

Ett par i 70-årsåldern i Bjuv blev lurade av en person som ringde till dem och utgav sig för att vara polis. Personen påstod att parets barn varit med om en trafikolycka och begärde att de skulle identifiera sig med bank-id.

Därefter har pengar försvunnit från deras konto. Polisen har sett att någon antingen köpt saker eller tagit ut pengar i Rumänien.

– Det är både fräckt och fult. Det är uträknat att få målsäganden ur balans och bli chockad för att spela på någons rädsla, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Flera senaste tiden

En man i 90-årsåldern har också lurats av en person som utgett sig för att komma från hans bank. Bedragaren har påstått att någon tagit ett lån i mannens namn och att banken behövde hans kreditkort, varpå en person kommit och hämtat kortet.

Den senaste veckan har en rad åldringsbrott skett i södra Sverige, särskilt Malmö med omnejd. Polisen ser samband i vissa fall.

– Vi ser många likheter i många av fallen men också olikheter. Om det är exakt samma gärningsmän vet vi inte men förmodligen i många av fallen, säger Calle Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.