Kommunen planerar för en ny skola på den gamla mejeritomten i Helsingborg. Foto: SVT

Nya bostadsområden kan starta protestvåg

Publicerad

Det politiska styret i Helsingborg pekar nu ut nya områden för bostadsbyggande. Men det kan bli protester.

Stadsbyggnadsnämndens planer handlar om att utreda nya möjliga områden där det går att förtäta redan befintlig bebyggelse.

Kungshult, Pålstorp, Dalhem, Mejeriet och området Kungsörnen mitt emot Hedens idrottsplats, är de platser som politikerna pekar ut. Men de boende har redan uttryckt sin oro över förtätningen.

”Förtätning enda möjligheten”

– Säg den plats i Helsingborg där det inte finns motstånd mot byggplaner, suckar Christian Orsing (M), ordförande.

– När vi helst inte ska bygga på åkermark är förtätning den enda möjligheten. Och det är tyvärr inte alltid enkelt. Samtidigt måste vi förhålla oss till den prognos som talar om 40 000 nya invånare i Helsingborg på längre sikt, fortsätter han.

Men Christian Orsing tycker inte att helsingborgarna är kategoriska nej-sägare.

– Jag välkomnar alltid konstruktivt motstånd. Det kan ge en bättre slutprodukt. Titta bara på Norra hamnen och Ångfärjan, säger han.

Tre nya storskolor

Utöver bostäder behövs förskolor och skolor för att möta det växande antalet elever i Helsingborg. Kommunen planerar nu för tre nya stora stora skolor med mellan 500 och 600 elever.

En ska ligga på Mejeritomten utanför Fredriksdals friluftsmuseum, en annan bakom Filborna arena och Filbornagymnasiet. Den tredje ska hamna på Sundspärlan, där det också ska byggas bostäder.

Men den här gången väntas inget större motstånd. Till skillnad från när folkparken var aktuell att bygga på, berörs inte nöjesanläggningen i området.

– Vi har sagt ja till planerna. Att ha skolor och bostäder är helt okej, säger kommunalrådet Jan Björklund (S).

”Annorlunda förutsättningar”

Miljöpartiet, som satte stopp för de tidigare byggplanerna på Sundspärlan, säger också ja.

– Förra gången slog vi vakt om danspalatset, som vi bedömer är viktigt för hela Helsingborg. Den här gången är förutsättningarna annorlunda, säger kommunalrådet Marcus Friberg (MP).

Däremot säger Socialdemokraterna nej till att bygga en skola på Mejeriet.

– Det blir som att nagga på Fredriksdalsområdet. Vi vill ha rekreation, sport och kultur på det området, säger Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.