Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya seniorsatsningen kan vara en väg ut ur den ekonomiska krisen, men frågan är om det räcker. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Nya intäkter hjälper ridskolan i Båstad: ”Absolut larmläge”

Uppdaterad
Publicerad

För att klara av ökade omkostnader tvingas Båstad ridklubb hitta nya inkomstkällor – men de menar att det inte räcker och efterlyser stöttning av kommunen.

Med stigande kostnader för att ta hand om och sköta hästar har det blivit en tuff tid för ridklubbar runt om i landet.

Båstad ridklubb upplever ökade kostnader på 30 till 40 procent, ungefär 1500 kronor dyrare per häst och månad, något som Bjäre Nu rapporterat om.

För att balansera utgifterna har terminsavgiften höjts med knappt fem procent, men det lämnar fortfarande ett rejält underskott.

– Det är absolut larmläge, hundra procent. Sen är det inte kört, vi försöker hitta så många nya intäktsvägar vi kan men vi anser att det ligger i kommunens intresse att vi finns kvar, säger Therese Windesjö som är ordförande i Båstads ridklubb.

Söker hjälp från kommunen

Klubben får redan liknande stöd som andra idrottsföreningar men de har vänt sig till Båstad kommun för ytterligare stöd. Bland annat genom ett uppskov på amortering av ett lån eftersom de menar att en ridklubb har andra förutsättningar än andra föreningar.

– Vi har levande djur som behöver skötas om på ett etiskt och bra sätt året om, oavsett hur det ekonomiska läget ser ut. I värsta fall blir vi kanske tvungna att lägga ner ridskolan, säger Therese Windesjö.

Hon menar att beslut om uppskov på amorteringar är något som ligger utanför fritidsförvaltningens befogenheter och behöver i sådana fall bli ett politiskt beslut.

– Vi hoppas att ridskolan ska vara kvar för dess verksamhet är betydelsefull och vi kommer att träffa ridklubben för dialog. Båstads kommun har ett regelverk som reglerar hur föreningsbidrag skall fördelas och målet är naturligtvis att det skall vara så rättvist som möjligt, säger Ingela Stefansson (S), kultur och fritidsutskottets ordförande.

För att inte riskera att tappa för många medlemmar genom en höjd terminsavgift har ridklubben varit tvungna att hitta nya intäkter.

I klippet hör du om ett av initiativen som ger ny inkomst till klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.