Den nya applikationen syftar till att öka tryggheten på skolor. Larmet kan gå till anställda på skolan – eller till polis och räddningstjänst. Foto: SVT

Nya larm ska ge tryggare skola – Dalhem först ut

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt larm ska ge skolpersonal möjlighet att snabbt begära hjälp om olyckan är framme. Dalhemsskolan är först ut i Helsingborg.

För att öka tryggheten för personal och elever deltar Dalhemsskolan nu i ett pilotprojekt som drivs av SOS Alarm. Det är en helt ny app i telefonen där man kan trycka på olika knappar utifrån vad larmet handlar om.

Larm i olika syften

– En elev har skadat sig på skolgården eller i slöjdsalen, det är oroligt i en klass – då trycker man på en knapp och genast kommer kolleger för att hjälpa. Det ökar tryggheten och förbättrar arbetsmiljön, säger Lärarförbundets huvudskyddsombud Gracjana Blaszczyk.

Vid allvarligare tillbud kan larmet gå till polis eller räddningstjänst.

– Vi får snabbt larmet och kan rycka ut mycket fortare, säger Jonas Nyrén, Räddningsförbund Nordväst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.