Foto: SVT

Kritik mot höjda avgifter för äldre i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg vill höja en rad avgifter för pensionärer som får hjälp av olika slag. Men kritiken är hård: En chockhöjning, säger PRO:s ordförande.

I 17 år har äldre betalat samma avgift för vård och omsorg i Helsingborg.

Men nu vill vårdpolitikerna höja avgiften. Här är några exempel: maten på vårdboende blir 590 kronor dyrare i månaden, trådlöst internet går från noll till 150 kronor, hemsjukvård går från mellan 0 och 100 kronor i månaden till 500 kronor.

”En jättesmäll”

Ulla-Britt Andersson är ordförande för PRO i Helsingborg. Hon är kritisk.

– Man får en smärre chock. Vi får 17 års höjningar på ett bräde, det är en jättesmäll. Det hade varit bättre att ha haft mindre höjningar då och då under åren, säger hon.

Vård- och omsorgsnämnden väntas fatta beslut om höjningen under tisdagen, det finns en stor politisk enighet kring att det behövs. Prisökningen kommer att dra in 20 miljoner kronor om året till nämndens kassa.

– Vi behöver minska kostnaderna och öka intäkterna för att minska vårt underskott, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Björn Falkenstam, aktiv i kommunala pensionärsrådet, tycker trots allt att det är en rimlig höjning med tanke på att avgifterna har varit oförändrade i så många år.

– Men det fanns tveksamheter, till exempel att börja ta betalt för internet. Det bör ingå i hyran på vårdboendet, säger han.

Förstår kritiken

Den borgerliga alliansen har i olika konstellationer styrt Helsingborg i 13 år.

Varför har ni inte höjt förrän nu?

– Jag vet faktiskt inte varför, men vi borde nog ha gjort det tidigare.

Vad säger du om kritiken från PRO?

– Jag förstår att det uppfattas som en drastisk höjning för en del. Men jag tror att det är bättre att göra det i ett svep när vi nu gör det, säger Lars Thunberg.

Exakt hur mycket som de äldre får betala kan variera. Kommunen har en maxtaxa – ingen ska behöva betala mer än 2098 kronor i månaden för vård- och omsorg. Dessutom finns ett system med förbehållsbelopp – ett minibelopp som alla ska ha rätt att behålla innan avgifterna börjar dras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.