Foto: SVT

Nya prover tas på BT Kemi-området

Uppdaterad
Publicerad

Den stora saneringen är planerad till 2019 och omfattande prover har i flera omgångar tagits i och kring den gamla BT Kemi-fabriken i Teckomatorp, men fortfarande finns mer att ta reda på.

Av den anledningen ska man under fem dagar den här veckan samt vecka 44 vecka ta nya prover i marken på det så kallade södra området. Det är främst platsen där BT Kemis gamla fabriksbyggnad låg och de underjordiska betsvämmorna som ska undersökas närmare.

Proverna tas med en borrbandvagn eller en betonghåltagare, och det kommer att bullra. Det finns också risk att det börjar lukta.

– Men lukten är inte hälsofarlig, säger David Bohgard, projektledare för BT Kemi Efterbehandling.

Totalt ska 26 hål borras med ett varierande djup på mellan en och sex meter.

– Det här är ett sätt att ytterligare förbereda oss inför saneringen som är planerad till år 2019. Mer information om massornas sammansättning möjliggör för ett bättre omhändertagande under saneringen, säger David Bohgard i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.