Bussförare oroade över resenärer utan munskydd

Publicerad

Från och med onsdag uppmanas resenärer att använda munskydd och undvika trängsel i kollektivtrafiken. Men det märktes inte i Helsingborg.

Med start från och med onsdagen rekommenderas resenärer att undvika att åka kollektivt under rusningstid, undvika trängsel vid på- och avstigning, samt att använda munskydd om det är mycket folk som reser.

Men under onsdagseftermiddagen var det flera bussförare som berättade för SVT Nyheter Helsingborg att det var ytterst få som hade använt munskydd under morgonen.

Se klippet för att höra bussförare och resenärer om de införda rekommendationerna.

Oroade bussförare

Enligt facket Kommunal har de fått signaler från medlemmar om att de är oroliga.

– Det har varit en hel del som har ringt in och frågat hur vi kan säkerställa säkerheten. Och det kan jag förstå, det är mycket folk som åker så det är klart att de är oroliga, säger Mikael Olsson, huvudskyddsombud Kommunal.

Det kan först sättas in åtgärder efter att alla skyddsombud på de olika bussbolagen har kommit fram till vad som behövs införas och en riskbedömning har gjorts.

– Vi har begärt en riskbedömning och ska bestämma åtgärder efter det.

Bättre rustade

Enligt Skånetrafiken har man en bättre beredskap för att kunna sätta in ytterligare åtgärder om det skulle krävas av Folkhälsomyndigheten. Samtidigt som man tror att resenärer är mer beredda och vana vid rekommendationer i kollektivtrafiken.

– Det känns som att vi har en bra beredskap och vi jobbar intensivt på att möta upp behovet av information på bästa sätt för våra kunder, säger Ulf Welin, ledningsstrateg Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.