Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när drottning Margrethe och prinsessan Benedikte av Danmark anländer till slottet i klippet ovan. Foto: Lilian Muhsin/SVT

”Nya” Sofiero utanför Helsingborg invigt med kungligt besök

Publicerad

Efter ett års renovering för miljontals kronor har Sofiero slott öppnat sina dörrar för allmänheten igen. Och det blev kunglig invigning.

För att fira invigningen av slottet närvarade både drottning Margrethe av Danmark och prinsessan Benedikte som fick en privat rundtur genom slottet.

Och nu får också allmänheten se slottets nya utställningar och uppfräschning.

Kostade omkring 113 miljoner

Beslutet om renovering togs av Helsingborgs stads kommunfullmäktige redan 2019. Kostnaden slutade på omkring 113 miljoner kronor.

– Det är ett gammalt hus som behövde anpassas till samtida användning och för att vi skulle kunna utveckla besöksmålet så var det här nödvändigt, säger Caroline Lundholm, verksamhetschef på Sofiero slott.

Framåt vill man på Sofiero fortsätta att satsa på konst, kultur och design. Element som alltid har varit centrala för slottet.

– Någonstans är det där vi bottnar och där vi vill ta avstamp när vi jobbar framåt, säger Caroline Lundholm.

Se drottning Margrethes ankomst och rundtur i slottet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.