Växten parkslide som nu ska bekämpas med hjälp av giftfria metoder. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Nya tag för att stoppa invasiva växter

Publicerad

Ovälkomna växter som hämningslöst breder ut sig ska nu begränsas i Helsingborg. Till sin hjälp kommer kommunen använda sig av giftfria metoder.

– Det som är gemensamt för dessa växter är att de breder ut sig och tränger ut alla andra arter, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Problemen med invasiva växter blir allt större, inte bara i Helsingborg utan runt om i hela Skåne. Trots det är Helsingborg ensamma om att begära stöd från Länsstyrelsen Skåne i år för att bekämpa växterna.

– När vi har träffat kollegor från andra kommuner i länet så har vi märkt att detta är en fråga som många brottas med. De senaste åren har vi provat med lite olika giftfria metoder, men vi har aldrig systematiskt följt upp det. Med detta projekt kommer vi kunna göra det, säger Linda Hellberg, naturvårdare.

Kedjereaktion

I Helsingborg är det framförallt problem med växten parkslide och jättelokan som orsakar problem, men även vresrosbuskage som breder ut sig längst med stränderna.

Jätteloka från Örby Foto: Länsstyrelsen Skåne

– De tränger undan andra arter så istället för att ha tjugo arter i ett område så får vi bara en. Det påverkar i sin tur fåglar och insekter, säger Linda Hellberg.

En kedjereaktion som med tiden hotar den biologiska mångfalden.

– På vissa ställen i Helsingborg har vresrosen tagit allt mer mark, men vi vill inte utrota den. Däremot behöver vi hålla tillbaka den, säger Linda Hellberg.

Sammanlagt kommer projektet kosta nästan en halv miljon kronor och finansieras till hälften med statligt stöd.

– Arbetet kommer att pågå i tre år, då kommer vi även se långsiktiga effekter. Sedan kan vi sprida våra resultat, säger Linda Hellberg.

Vresros vid gråa läge Foto: Länsstyrelsen Skåne

INVASIVA ARTER

Antalet främmande invasiva arter ökar för varje år i Sverige och blir ett allt större problem. Drygt 1400 invasiva arter har etablerat sig i landmiljön och av dessa bedöms 380 orsaka problem för natur och människor.

Det kan exempelvis handla om trädgårdsväxter som importeras men som sedan sprider sig i naturen. Det som är gemensamt för invasiva arter är att de är snabbväxande och tränger undan annan växtlighet.

Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.