Den gamla brandstationen i Ljungbyhed ska bli förvar med ett 40-tal platser. Foto: Johanna O Jönsson

Nytt förvar i Ljungbyhed ger 60 jobb

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på landets förvar är stort. Nu ska ett tillfälligt förvar i Ljungbyhed avlasta det i Åstorp. Samtidigt räknar Migrationsverket med att anställa ett 60-tal personer.

– Vi har fullt på våra förvar i landet, just nu är det nästan minutpassning på varje ledig plats, säger Anna K Nilsson, sektionschef på förvaret i Åstorp.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om den stora bristen på förvarsplatser och planerna på att bygga ut det i Åstorp. I väntan på det ska den gamla brandstationen i Ljungbyhed avlasta och tjäna som tillfälligt förvar med ett 40-tal platser. Ambitionen är att öppna under första halvan av nästa år.

– Vi har sedan tidigare verksamhet i Ljungbyhed och det ligger bra till rent geografiskt i vår region, säger Anna K Nilsson.

”Goda möjligheter för kommuninvånarna”

Hon räknar med att Migrationsverket kommer att behöva anställa ett 60-tal medarbetare till det nya förvaret.

– Vi kommer att behöva allt från chefer, till handläggare, till teamledare och handledare som jobbar närmst de förvarstagna på golvet. Jag tycker det är goda möjligheter för kommuninvånarna.

Under onsdagskvällen ordnar Migrationsverket en informationsträff där allmänheten kan ställa frågor om planerna kring förvaret.

I våras demonstrerade ett 70-tal personer utanför förvaret i Åstorp mot en planerad tvångsavvisning av afghaner. Anna K Nilsson menar att det är sällsynta företeelser.

– Den enda gångerna vi har haft den typen av känningar är när det är större utvisningar. Då blir det mer påtagligt för vissa grupper, inte den stora allmänheten. Annars bedriver vi vår verksamhet utan ordningsstörning överhuvudtaget skulle jag säga.

Hur kommer förvaret i Ljungbyhed märkas för de närboende?

– De kommer märka att det kör en kriminalvårdsbil fram och tillbaka då och då. De kommer märka en viss polisnärvaro och fler väktare på området.

Förvar

Förvar är ett låst boende för frihetsberövade personer som fått beslut att de måste lämna landet. En person kan även frihetsberövas för att dess identitet behöver utredas eller för att utreda personens rätt att vistas i landet. Grunderna för förvar redogörs i utlänningslagen. 

Antalet personer som ska lämna landet efter beslut om avvisning- eller utvisning förväntas att öka. Migrationsverket har därför fått i uppdrag av regeringen att stärka återvändandearbetet åren framöver och utöka antalet förvarsplatser så att det motsvarar behovet. Utökningen av förvarsplatser kommer dels att ske genom att utöka antalet platser på befintliga förvar och dels genom att nya anläggningar öppnas. 

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.