– Det är ett viktigt val, min mamma har gått igenom med mig vilka skolor som är bra och så lyssnar jag mycket på hur kompisarna har valt, säger Filippa Hansson.
Hon går idag på Ringstorpsskolan men ska välja vilket högstadie hon vill gå på från och med i höst.
– Jag valde kubikskolan som första alternativ, men det blev inte den skolan som jag fick. Visst är jag lite besviken men förhoppningsvis är det en bra skola också, säger hon.
2800 elever har placerats, 300 gjorde inget val
Totalt har 2800 elever i Helsingborg valt en skola inför höstterminen. 300 vill i första hand gå på någon friskola och har fått plats där. Helsingborgs stad har därför placerat ut 2500 elever i sina kommunala grundskolor. Av dem var det 300 elever vars föräldrar inte gjorde något aktivt val alls eller har inte fått sitt barn placerat i friskola trots att det var förstahandsvalet. De placerades därför ut så gott man kunnat efter närhetsprincipen.
Stor konkurrens om vissa skolor
Av de 1700 elever som ska börja förskoleplats har 49 barn inte fått plats på sitt förstahandsval. Det är framförallt i stadsdelar där det ligger två skolor inom samma område som konkurrensen är tuff då en av skolorna är mer populär än den andra.
Det gäller bland annat Husensjö skola, Ringstorpsskolan, Holstagårdsskolan och Svensgårdsskolan som alla tvingats neka elever sitt förstahandsval.
– Det är aldrig kul att neka en elev en plats hos oss, men vi gör så gott vi kan och hänvisar dem vidare till andra skolor i närheten, säger rektor Helena Rosenlöf på Ringstorpsskolan.
Ringer föräldrar varje vecka
I det tidigare systemet behövde inte föräldrar göra något aktivt skolval om man inte ville. Då fanns ett så kallat närområde kopplat varje skola där alla barn som bodde var garanterad en skolplats.
Nu ska alla föräldrar istället välja tre skolor i prioriterad ordning till sitt barn. Först då konkurrens om skolplatserna uppstår eller om föräldern trots allt inte valt någon skola för sitt barn träder en närhetsprincip in. Den baseras då inte på ett färdigt indelat område utan på varje elevs skolväg som mäts upp och jämförs.
På Ringstorp är trycket från föräldrarna stort om att få sina elever på skolan.
– Det ringer föräldrar varje vecka till mig under hela läsåret, så en del av min arbetstid går just till att behöva säga nej och det är ju tråkigt, men jag försöker alltid lotsa de eleverna och föräldrarna vidare, säger Helena Rosenlöf.
Trångt och stor konkurrens om skolor
Helsingborg växer och det märks inte minst i klassrummen. Många skolor är i stort sett fulla och staden planerar för att öppna en ny skola varje läsår de kommande sex åren.
– Det är ju därför vi inte kan erbjuda alla sitt förstahandsval och det är ett mycket stort pussel att lägga för att alla elevers och föräldrars vilja i så stor utsträckning som möjligt ska bli tillgodosedd men vi är nöjda för det är hela 99 % som fick någon av de topp tre listade skolorna man valt, säger Mats Nilsson som är verksamhetschef på skol- och fritidsförvaltningen.
Utöver de 49 förskoleeleverna är det 39 elever i övriga klasser, främst de som ska välja högstadie, som inte blivit placerad i den skola de helst önskat börja i.
Så valde Helsingborgsföräldrarna
- Totalt valde 2800 elever skolplats inför höstterminen 2017
- 300 valde och fick plats på någon friskola som förstahandsval
- 300 föräldrar gjorde inte något aktivt val alls eller har inte fått sitt barn placerat i friskola trots att det var förstahandsvalet
- 2500 elever placerades ut i Helsingborgs stads kommunala skolor
- Av de 2200 elever som aktivt valt en kommunal skola i första hand eller som inte fått plats på en friskola så har 96 % sitt första kommunala alternativ, 99 % fick någon av sina topp tre önskade kommunala skolor.
- Totalt ansökte 1700 om förskoleklassplats 2017 i Helsingborg
Dessa skolor kunde inte ta emot alla elever som ville börja i förskoleklass
Husensjö skola: 8 förskoleelever fick ej plats
Ringstorpsskolan: 13 förskoleelever fick ej plats
Holstagårdsskolan: 15 förskoleelever fick ej plats
Svensgårdsskolan: 13 förskoleelever fick ej plats
Källa: Skol- och fritidsförvaltningen