Totalt 150 personer har varslats från företag i Åstorp det senaste halvåret. Foto: Jessica Gow / TT

Nytt storvarsel i Åstorp – tredje på ett halvår

Publicerad

Företaget Jeld-Wen i Åstorp flyttar en del av produktionen till ett annat land. Därmed riskerar omkring 75 anställda att förlora jobbet.

Jeld-Wen tillverkar dörrar i Åstorp sedan omkring 100 år tillbaka. Men en del av tillverkningen har flyttats utomlands och nu är det dags igen.

Omkring 75 anställda har varslats om uppsägning.

Det är det tredje stora varslet i Åstorp på ett drygt halvår. Först flyttade kaktillverkaren Godbiten produktionen till Danmark. Nyligen kom beskedet att Citygross i Hyllinge läggs ner.

Därmed har totalt omkring 175 personer berörts av företagens besked.

Många har fått nya jobb

– Ett jättetråkigt och bekymmersamt besked, säger Richard Anderberg på Arbetsförmedlingen.

Men en hel del av de tidigaste uppsagda har fått nya jobb.

– När det gäller till exempel Godbiten är det bara några kvar som vi fortfarande försöker hitta nya arbeten åt. Vad som händer med de anställda på de två senaste företagen återstår att se, säger Richard Anderberg.

Arbetsförmedlingen har rutiner som följs vid varsel – allt från informationsträffar på företaget till eventuella rekryteringsträffar med företag.

– Vi tittar också på arbetsmarknaden i hela Skåne utifrån den kompetens som de anställda har. Trots allt kom det 9 900 nya jobb i hela regionen.

Inga nya företag på gång

Ronny Sandberg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Åstorp.

– Det är oroande med alla varsel, säger han.

Hur försöker ni locka nya företag  och arbetstillfällen till kommunen?

– Vi har många förfrågningar och vi för diskussioner med företag men just nu är inget aktuelllt.  Vi samarbetar också inom vår nordvästskånska organisation Familjen Helsingborg, både med kommuner och näringsliv. Trots allt är arbetsmarknaden gemensam för hela vårt område.

SVT Nyheter Helsingborg har förgäves sökt någon representant för Jeld-Wen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer