Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att få skogsträd att anpassa sig till klimatförändringarna hoppas Thomas Kraft på Skogforsk att det nya större växthuset utanför Svalöv ska kunna öka takten på forskning och förädling. Hör mer i videon. Foto: Linda Ekström/SVT

Nytt växthus för träd i Ekebo – här odlas framtidens skog

Uppdaterad
Publicerad

Det är 2000 kvadratmeter stort och mäter åtta meter i takhöjd. I det nyinvigda trädväxthuset hos Skogforsk i Ekebo, utanför Svalöv, ska framtidens träd till skogsbruket förädlas fram för att kunna möta klimatförändringarna.

I de gamla växthusen slår träden snabbt i taket. Men med det nya hoppas forskarna kunna ge mer plats åt studier av tall, gran och björk.

– Planterar man ett träd i fel klimat blir det mer mottagligt för olika sjukdomar, säger Thomas Kraft, förädlingschef på forskningsinstitutet Skogforsk i Ekebo.

Tidigare blomning

Med hjälp av olika sektioner i växthuset, med olika ljus och temperaturer, hoppas Skogforsk att få trädplantorna att börja blomma redan efter 10-15 år, istället för 20-25 år.

Detta för att kunna öka takten på forskning och förädling.

– Klimatförändringarna går väldigt fort sett ur ett träds perspektiv. Om vi kan få träden att blomma tidigare hinner vi ju göra två generationer

förädling på samma tid, säger Thomas Kraft.

Följ med in i det nya växthuset i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.