Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S) kommenterar frågan om flygplatsköpet i videoklippet ovan. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Ödesvecka för flygplatsen – nu fattas sju beslut om köp

Uppdaterad
Publicerad

Sju kommuner har anmält intresse för att ta över Ängelholms flygplats. Den här veckan ska politikerna fatta beslut.

Bjuv, Båstad, Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Klippan och Perstorp. Sju nordvästskånska kommuner som nästa vecka kan bli flygplatsägare. Om politikerna säger ja.

Den här veckan blir något av en ödesvecka – hittills är det bara Klippan som haft frågan uppe i fullmäktige. Det blev ja till köpet.

Ängelholms flygplats

På tisdagskvällen ska politikerna i Ängelholm och Helsingborg fatta beslut. Allt tyder på ett ja även där. Men i Ängelholm kan det bli en stormig kväll.

Det är socialdemokraternas medlemmar som fått fatta beslutet – men vad de har sagt är en väl förborgad hemlighet tills i kväll.

Och Miljöpartiet tänker begära återremiss och avslag. Då handlar det om en gammal skuld på tre miljoner som kommunen efterskänkte till Peab för tio år sedan. Men kammarrätten slog senare fast att det var olagligt och att skulden måste betalas. Vilket inte har skett, enligt MP.

– Vi kan ju inte köpa flygplatsen av Peab förrän det här är utrett, säger Karl-Otto Rosenqvist (MP),

Om de två partierna kan påverka utgången av omröstningen är emellertid oklart.

Räknar med majoritet

Onsdag och torsdag samlar resten av kommunerna sina fullmäktige.

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med samtliga tänkbara ägare och alla räknar med en gedigen majoritet för ett flygplatsköp också i deras kommuner.

I Klippan blev röstetalet 33 för och 6 mot.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Bertill Sinclair (M) känner tillförsikt till affären – trots risken att den blir ett ekonomiskt bakslag om inte antalet flygningar ökar.

– Fler flygbolag än tidigare ska flyga på Ängelholm så vi har en stark framtidstro. Vi har dessutom två kontrollpunkter för ekonomin, 2025 och 2030. Då har kommunerna möjlighet att lämna avtalet.

Perstorp: Inte råd säga nej

Klimatfrågan har varit het i debatten kring flygplatsköpet.

– Vi tror på en utveckling mot miljövänliga flyg, säger Hans Bertil Sinclair.

Perstorp är den minsta delägaren och ska bidra med 197 000 kronor. Samtidigt ligger kommunen långt ifrån flygplatsen.

– Vi har företag här som använder flygplatsen. Vi har inte råd att säga nej till köpet, det kan kosta oss jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF).

Så mycket kostar en flygplats

Totalt ska de sju kommunerna betala en gemensam summa på 50 miljoner kronor. 20 miljoner är köpeskillingen och resten ska täcka driften och eventuella förluster de närmaste fyra åren. Helsingborg ska få 40 procent av aktierna, betala 21,9 miljoner och bli största delägare, tätt följd av Ängelholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholms flygplats

Mer i ämnet