Örkelljunga kommun håller just nu på att utreda en händelse där en person utan erfarenhet av vårdyrket satt vak för den palliativa vården på ett äldreboende. Detta trots att rollen kräver medicinsk kunskap eller kännedom om personen som vårdas. Foto: Alice Mutambala/SVT

Oerfaren person satt vak på äldreboende i Örkelljunga

Publicerad

Vid två tillfällen i oktober har en person utan erfarenhet av vårdyrket fått hoppa in som nattvak i den palliativa vården på ett äldreboende i Örkelljunga. Detta trots att rutinen säger att den som sitter vak bör ha medicinsk erfarenhet. Kommunen har anmält händelsen och utreder nu hur det har kunnat ske.

Under två nätter i oktober satt en ny person vak i den palliativa vården på ett äldreboende i Örkelljunga. Enligt kommunens rutiner innebär rollen att ge trygghet och vård till den palliativa personen. Den som sitter vak bör ha medicinsk erfarenhet eller känna personen den vårdar. Den nya personen hade inget av det.

– Personen har blivit satt i en position som hen inte har erfarenhet eller kunskap i. Personen jobbar egentligen med service inom kommunen, säger Johan Lindberg, biträdande socialchef i Örkelljunga kommun. 

Kommunen utreder händelsen

Nu har Örkelljunga kommun valt att göra en Lex Maria och en Lex Sarah anmälan. Det ska även göras en arbetsrättslig utredning för att se över hur detta har kunnat hända.

- Egentligen är det ordinarie personal som är ansvariga för att sitta nattvak, eller vikarier som kan för verksamheten och som har kunskap om palliativ vård, säger Johan Lindberg.

Han är tydlig med att ansvaret för den nya personen har legat hos de två enhetscheferna, som tog beslutet att låta personen sitta vak. Båda är avstängda från sina tjänster under utredningens gång.

Har kvaliteten på vården blivit lidande under dygnen som personen jobbade?

– Vi har svårt att bedöma det, vi får titta på det i utredningen, säger Johan Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.