Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ofta möter jag ren desperation hos patienter – de har ingen”, berättar Eva Carlsson från allmänpsykiatrin. I klippet hör du mer om projektet som sätter fokus på ensamhet. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

De sätter ensamheten under lupp: ”Kan drabba vem som helst”

Publicerad

Du är inte ensam om att känna dig ensam. Med den formuleringen vill socialförvaltningen i Helsingborg få invånare att dela med sig av sina erfarenheter om ofrivillig ensamhet.

Gensvaret har varit stort. Runt 40 personer, mellan 20 år och 80 plus, har ställt upp i djupintervjuer och berättat om hur de upplever ensamheten, och vad de skulle behöva för att bryta situationen.

– Ensamheten är ett stort problem i samhället. Det skapar stress i kroppen som faktiskt gör människor sjuka. Vi har mött problemet under hela våra yrkesliv, säger Bitte Wikström, projektledare på socialförvaltningen.

– Det kan vara tillfälligheter som gör att människor hamnar där: separationer, flytt till annan ort, pensionering. Det kan drabba vem som helst.

Bakom projektet står socialförvaltningen i Helsingborg, liksom allmänpsykiatrin och Region Skåne.

Ofta faktor bakom depression

– Ensamhet är ofta en bidragande faktor bakom depression. Och social gemenskap är en viktig faktor för att kunna återhämta sig, säger Eva Carlsson, kurator inom psykiatrin som också ingår i projektet.

Något som efterfrågas bland de intervjuade är en mötesplats som är gratis eller inte kostar så mycket pengar. Förslaget har även kommit från Jonnie Nilsson, som SVT mött och som länge led av ensamhet.

– Det kan exempelvis vara ett kafé som drivs av de som själva gå dit, säger Charlotta Schön.

”Möter ren desperation”

En sådan plats efterfrågas också av människor som möter ensamma i sin profession.

– Ofta möter jag ren desperation hos patienter jag möter – de har ingen, inga kontakter alls. Då skulle man vilja hänvisa dem till en plats, någonstans att gå, säger Eva Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.