Den här rödörade vattensköldpaddan hittades Hasslarps dammar i Helsingborg. Foto: Helsingborg stad

Dumpade sköldpaddor orsakar huvudbry och naturproblem

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg finns den rödörade vattensköldpaddan på olika naturområden i staden. Problemet är att den är en invasiv art och ska enligt EU-förordningen utrotas. Men just nu finns det ingen myndighet som är direkt ansvarig för att ta hand om den.

Linda Hellberg är naturvårdare i Helsingborg stad, och har själv sett den rödörade vattensköldpaddan i dammen i Bruces skog.

– När man köper dem är de små men de kan bli ganska stora och gamla, så när folk är trötta på dem så släpper de ut dem i naturen, säger Linda Hellberg.

Helsingborg

Men den är ett problem för den biologiska mångfalden eftersom den är en invasiv art.

– Den kan ställa till med problem i vår natur, det är en reptil som äter vattenväxter och grodyngel, säger Linda Hellberg.

Dessutom kan den bära på sjukdomar.

Linda Hellberg på Helsingborg stad har själv sett den rödörade vattensköldpaddan i dammarna i staden – men den är en främmande art och kan ställa till med stor skada. Foto: Markus Hjortsman

Ska rapporteras och utrotas

Enligt EU-förordningen ska den rödörade vattensköldpaddan, tillsammans med ytterligare 48 invasiva arter som är uppställda på en EU-lista, rapporteras in och om möjligt utrotas.

Men i Helsingborg har man länge känt sig villrådig i hur man ska hantera sköldpaddan.

– Vi upplever att det går lite långsamt, säger Linda Hellberg.

Det är Naturvårdsverket som är en nationella myndigheten som är ansvarigt inför EU. Men där väntar man fortfarande på att en svensk förordning ska bli klar.

– Det är fortfarande inte fastlagt vem som har det operativa ansvaret, säger Maria Widemo, chef för arter på Naturvårdsverket.

Etisk aspekt

Arbetet på departementet har pågått i ungefär två år men väntas bli klart till hösten.  Fram till dess rekommenderas kommunerna att anmäla sköldpaddorna till polisens hittegodsavdelning.

Men det finns även en etisk aspekt när det gäller djur, säger Linda Hellberg.

– Handlar det om invasiva växter kan man bara gå in och sanera. Men när det gäller djur så finns det andra etiska aspekter som man måste ta hänsyn till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet