Under onsdagsmorgonen inleddes rättegången mot den jägare som avlossade skott mot 76-årige Olle Rosdahl i Klippan. Foto: TT/Johan NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Jag var helt säker på att jag sköt ett rådjur”

Uppdaterad
Publicerad

Olle Rosdahl, 76, sköts i höften av en jägare under en joggingtur i Klippan den 29 november ifjol. Nu ställs skytten, en jägare, inför rätta anklagad för mordförsök.

Olle Rosdahl var som vanligt ute och joggade tidigt på morgonen utanför Klippan, där han bott hela livet. Då small det. Han träffades av ett skott i höften och sjönk ner på marken, kraftigt blödande.

– Jag skrek som en galärslav: Hur fan skjuter ni? Jag var rädd att skytten skulle komma fram och ge mig nådastöten, berättade han för domstolen.

Under rättegången visar åklagare Ola Lavie flera gånger den film som spelades in från skottögonblicket med hjälp av jägarens värmesikte. Den åtalade gråter och snyftar högt, också när åklagaren redogör för de skador som joggaren fick.

De var inte livshotande, men hade kunnat bli, argumenterar åklagaren, som hävdar att det inte var någon slump att skottet tog där det gjorde.

Olle Rosdahl joggar regelbundet tidigt på morgonen. I november blev han skjuten av en jägare. Foto: Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Gick därifrån

Åklagaren lägger också stor vikt vid hur jägaren reagerade efter skottet. Filmer från när han skjutit rådjur visar att han brukar stanna kvar och sedan gå mot det skjutna djuret. När han skjutit joggaren gick han omedelbart därifrån, visar filmen.

Åklagare Ola Lavie. Foto: TT

Han höll sig sedan undan och hittades först med hjälp av ett stort polisuppbåd flera timmar senare. I de första förhören sade han att han trodde att han skjutit en räv. Senare har han ändrat sig och hävdat att han trott att det var ett rådjur.

– Jag var helt säker på att jag sköt ett rådjur, sa han under rättegången.

Jägaren förklarar sitt avvikande med att han blivit rädd då han hört någon ropa.

– Jag fick panik. Hade jag vetat att jag skjutit en människa så hade jag gått ner.

”Inte försökt döda”

Åklagare Ola Lavie yrkar på att jägaren ska dömas för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott. Den åtalade medger de faktiska omständigheterna, men erkänner inget annat brott än att han vållat kroppsskada.

– Den här händelsen är en fruktansvärd och tragisk jaktolycka, säger försvarsadvokat J Andrés Concha.

Olle Rosdahls biträde, Johan Landén, yrkar på 133 602 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.