Ana Skagersten Åkesson är orolig över att hennes kollegor slutar. Foto: Privat och TT

Operationssköterska: ”Om fler slutar måste vi stänga salar”

Ana Skagersten Åkesson jobbar som operationssköterska i Helsingborg. Hon är inte en av dem som nu sagt upp sig, men är orolig över att kollegor återigen lämnar avdelningen.

– Vi tycker att det är patientsäkerhet det handlar om. Om fler slutar så måste man stänga salar och då är det patienterna som blir lidande, säger hon.

Efter personalflykten våren 2016 infördes ett lokalt avtal som nu tas bort när regionen genomför det centrala avtal som överenskommits med Vårdförbundet. I praktiken innebär det en försämring av villkoren för återhämtning för bland annat operationssköterskorna.

Ana Skagersten Åkesson menar att personalen varit nöjd med det lokala avtalet. Hon säger att det vände den negativa spiralen för drygt ett år sedan. Men nu är beskedet att det är det centrala avtalet som gäller för att det ska vara lika för alla.

”Det är intensiva pass”

Trots detta finns det i dag flera lokalt anpassade avtal – något som Harald Roos, divisionschef menar är ett problem.

– Villkoren blir olika för samma typ av arbetsinsatser. Det känns som en mycket mer hållbar strategi att ha en gemensam linje inom Region Skåne, säger han.

Ana Skagersten Åkesson håller inte med.

– Av principskäl så vill man nu, trots att det finns ekonomi för den här återhämtningen, inte ge oss detta. Det är intensiva pass vi pratar om med svårt sjuka människor. Om man ska orka tills vi blir pensionärer så får man nog tänka på att vi ska hålla tills dess också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer