Henrik Persson är operativ chef på räddningstjänsten Söderåsen och är oroad över den dålig mobildatatäckningen som finns i Söderåsens nationalpark – hör mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Dålig täckning på Söderåsen – digitala räddningskartor fungerar inte överallt

Uppdaterad
Publicerad

Söderåsen nationalpark var först ut i Sverige med att införa ett nytt digitalt räddningssystem med digitala kartor. Men dåligt mobilnät gör att det inte fungerar som tänkt för räddningspersonal på plats.

– Kartsystemet ska ge oss den information som vi är i behov av för just den specifika räddningsinsatsen, säger Henrik Persson, operativ chef räddningstjänsten Söderåsen.

Fungerade inte i skarp läge

Problemet är att det nya räddningssystemet är beroende av mobilnätet, men i Söderåsens nationalpark finns det så kallade mörka fläckar där det inte finns något mobilnät. Det går att ringa samtal men inte att använda internet.

– Om det inte fungerar är det ett onödigt system. Nu fungerar det på vissa ställen i nationalparken så det är på isolerade platser som vi har bekymmer, säger Henrik Persson.

Senast gången var för en vecka sedan när räddningstjänsten larmades till Söderåsens nationalpark för att hitta ett par som hade gått vilse. Paret befann sig utanför de markerade lederna där mobiltäckningen också var dålig.

– Till följd av att täckningen var så pass dålig gick det inte att använda systemet, säger Henrik Persson.

Vill att åtgärder vidtas

Det har nu gått så långt att Henrik Persson har lämnat in ett ärende till mobiloperatören för att få svar på hur problemet ska åtgärdas.

– Vi vill få en klarhet i vad vi kan göra. Jag skulle vilja se att vi får en bättre mobiltäckning, att åtgärder vidtas för att starka upp sändningsstyrkan i nationalparken, säger han.

Under hösten 2020 tecknade Skånes alla kommuner ett telefoniavtal med Telenor Sverige AB vilket  innebär att all kommunal verksamhet i Skåne är bunden till telefoniupphandlingen.

Telenor bekräftar att de mottagit ett ärende från räddningstjänsten Söderåsen.

”Det stämmer att vi för en vecka sedan fick information om bristande täckning på vissa ställen. Denna typ av ärenden ska hanteras via Skånes kommuner som är avtalssamordnare. Därför har vi skickat informationen vidare dit för fortsatta diskussioner” skriver Boel Bengtsson presschef Telenor i ett mail till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.