Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Dennis Carlssons personliga assistenter startade en namninsamling för att stoppa kommunens förslag, och vad socialchefen ser för fördelar om den går igenom. Foto: Klara Åkesson/SVT

Protest mot förslag om privatiserad assistans i Örkelljunga – Dennis kan drabbas

Publicerad

Dennis Carlsson är en av de vårdtagare i Örkelljunga som är beroende av hjälp dygnet runt. Om kommunens nya förslag om att flytta den personliga assistansen till externa verksamheter går igenom riskerar han att bli av med sina kommunanställda assistenter – vissa som han haft i över 16 år.

Kommunens förslag, menar socialchef Gabriela Arvidsson, kommer göra att valfriheten för brukarna blir bättre och att den personliga assistansen som tidigare skett i kommunens egen regi flyttas till aktörer som kommunen godkänner.

Dock kommer huvudansvaret att ligga kvar hos kommunen.

Ökad personalomsättningen

Dennis personliga assistenter menar dock att förslaget innebär att arbetssituationen för dem förändras och därmed även förutsättningarna för brukarens välmående.

– Om vi inte kan stoppa förslaget kommer arbetstiderna för oss att sjunka. I de nya avtalen kommer vi inte att kunna arbeta heltid och därmed kommer personalomsättningen i Dennis team att öka, säger Daniel Melander som arbetat med Dennis sedan han var liten.

Socialchefen: ”Gå inte händelserna i förväg”

Socialchefen Gabriela Arvidsson vill inte kommentera enskilda fall men säger att man gör allt man kan för att genomföra en eventuell övergång så smidigt som möjligt.

– Brukarna kommer att få lika många timmar som tidigare. Om det sker av samma personliga assistenter eller inte, kan jag inte svara på i nuläget. Men det är viktigt att inte gå händelserna i förväg. Först får vi se om förslaget går igenom i kommunfullmäktige.

Nu har det startats upp en namninsamling för att stoppa förslaget.

– Hittills har vi fått in 550 röster. Det behövs 830 för att få igenom det till kommunen. Vi är hoppfulla. Vi kommer kunna stoppa det här, säger Daniel Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.