Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns många olika sorters pollinerande insekter i Biparadiset i Örkelljunga. Foto: Erik Danielsson

Sandtag i Örkelljunga blev paradis för hundratals insekter

Publicerad

Projektet började som ett initiativ av Naturskyddsföreningen för fem år sedan. I samarbete med Örkelljunga kommun har det gamla sandtaget nu blivit hemvist för hundratals sorters insekter.

Vid den senaste inventeringen i det övergivna sandtaget utanför Örkelljunga hittades nästan trehundra olika sorters insekter och ett femtiotal olika sorters vild-bin.

Då inleddes arbetet för att skapa ett ännu mer gynnsamt boende för insekter i allmänhet och bin i synnerhet.

– Bin är en nyckelgrupp som tillsammans med blommande växter är grunden till mycket annat som är viktigt i ekosystemet. Många andra insekter är beroende av pollen och nektar från blommorna, men det är oftast blommorna och bina som samspelat i evolutionen. Vi människor är alltid beroende av ett fungerande ekosystem och det hänger samman med biologisk mångfald som vi måste försöka gynna, säger Pär Svensson, initiativtagare till Biparadiset i Örkelljunga.

Stöttar ekonomiskt

Initiativet har inte bara gynnat insekterna, det har också gett en sysselsättning för de som velat engagera sig. Bland annat har kommunens dagliga verksamhet varit i sandtaget och satt upp stockar med borrade hål i – så kallade bihotell.

– Örkelljunga kommun har också engagerat sig genom sin naturvårdsgrupp genom att vara lyhörda och bidra med ekonomiska medel till vårt arbete, säger Pär Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer