Ivo stoppar Humanas rätt att bedriva personlig assistans. Det påverkar nordvästskånska kommuner. Foto: Foto: TT

Oro i Nordvästskånska kommuner efter besked om Humana

Publicerad

Bristande seriositet och arbetsgivaransvar – det är en del av skälet till att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu stoppar Humanas arbete med personlig assistans. 30 personer i Helsingborg riskerar nu att stå utan personlig assistans.

Ivo har granskat Humana och funnit flera brister som bedöms som så allvarliga att man nu sätter stopp för företags rätt att bedriva bland annat personlig assistans.

Företaget bedriver personlig assistans i flera kommuner i Nordvästskåne, bland andra Helsingborg, Landskrona och Ängelholm.

30 berörs i Helsingborg

Ivos stopp gäller från mitten av februari. Men Humana har överklagat beslutet hos förvaltningsrätten och dessutom begärt att företaget får fortsätta arbeta i väntan på domen. Det är inte klart om rätten säger ja eller nej till det.

Och Humanas insatser varierar. I Landskrona har bara tre personer valt det företaget.

I Helsingborg handlar det däremot om 30 personer som nu riskerar stå utan personlig assistans. Vård- och omsorgsförvaltningen har startat en krisgrupp.

”Oerhört tragiskt”

– Vi har det yttersta ansvaret och måste erbjuda personlig assistans till alla berörda. Det är klart att det kan bli en utmaning, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

– Det är samtidigt oerhört tragiskt att det bedöms att Humana inte fullgör sitt viktiga uppdrag.

De som nu eventuellt förlorar sin assistans från Humana kan också välja ett nytt företag – om det finns möjlighet.

Humanas vd Johanna Rastad säger till SVT Nyheter att hon är besviken på Ivos beslut som hon menar kommit efter en segdragen process som saknat transparens.

– Det är förvånande för oss att man kan ta ett beslut på de här grunderna.

Personlig assistans

Personlig assistans beviljas för personer som har olika former av funktionsnedsättning och bedöms behöva hjälp med grundläggande behov. Syftet är att personen ska kunna leva så självständigt som möjligt. Assistansen kan ibland behövas dygnet runt. Det är personerna själva som avgör vilka som ska sköta assistansen; ett privat företag eller kommunal verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.