Polisen har lagt märke till oseriösa hantverkare i Landskrona – redan i april gick polisen ut och varnade för den typen av tjänster. Foto: TT/polisen

Oseriösa hantverkare härjar i Landskrona

Publicerad

Polisen har under den senaste veckan lagt märke till att oseriösa hantverkare dykt upp i Landskronaområdet.

– Det är ett återkommande problem, säger Christian Nordin, områdeschef i Landskrona.

Det handlar om personer som knackar på hemma hos folk och uppger sig jobba som hantverkare. De erbjuder tjänster som att asfaltera uppfarten, lägga plattor eller lägga nytt tak – till ett bra pris. Man skriver inga avtal och överenskommelsen sker muntligt.

– De vill ha betalt i förtid, sen gör de ofta inte jobbet, eller gör ett undermåligt jobb, säger Christian Nordin, områdeschef i Landskrona.

Kan bli hotfulla

Hantverkarna uppträder ofta hotfullt – och på så sätt kan de skrämma till sig jobb.

– Om man säger nej kan de bli påstridiga och hotfulla, det gör att många, speciellt äldre, känner sig tvingade att säga ja. Det är ett jättebekymmer för de drabbade, säger Christian Nordin.

Polisen varnar för att tacka ja till den här typen av tjänster.

– Om de kommer, säg ”nej tack” och stäng dörren, om de uppträder hotfullt ska du ringa polisen och göra en anmälan.

Varning från NBC

I hela Sverige är oseriösa hantverkare ett problem. I april gick NBC, Nationellt bedrägericenter, ut med råd till allmänheten för att undvika att bli lurad av oseriösa hantverkare. Bland annat uppmanar NBC att alltid teckna skriftliga avtal och att inte betala kontant, utan till ett företagskonto.

Så undviker du att bli lurad:

  • Kolla upp referenser på den som utför arbetet.
  • Testa att ringa upp företagets telefonnummer och kontrollera så de går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita hantverkare med F-skattsedel.
  • Se till att teckna ett skriftligt avtal där det står vad hantverkaren ska göra och vad det ska kosta.
  • Betala aldrig i förskott.
  • Betala inte kontant utan till ett företagskonto.
  • Om du har blivit kontaktad av oseriösa hantverkare ska du kontakta polisen på 114 14. Förekommer hot eller våld ska du ringa 112.

Källa: Polisens Nationella bedrägericenter 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.