Kompositören P-O Nilsson, dansledaren Moa Söölgård, Annika Kofoed och Mohamed Helaoui ser alla fram emot de kommande tre årens kulturprojekt ”East Side Stories”. Foto: Jessika Jellbom

Östra Helsingborg får egen musikal

Publicerad

Nästa sommar ska det sättas upp en musikal i östra Helsingborg. Bostadsområdena Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal är i fokus för ett stort kulturellt demokratiprojekt som ska engagera de boende.

”East Side Stories” är titeln både på en treårig kultursatsning och en musikal med avstamp i östra Helsingborg. I dag hölls ett första möte för olika aktörer som kan tänkas hjälpa till i projektet.

Inva-sam (Invandrarföreningarnas Samarbetsorganisation), studieförbundens nätverk Tillsammans och Helsingborgs Stadsteater är krafterna bakom projektet som kommer att involvera områdena Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal.

Miljonstöd från Kulturrådet

Statliga Kulturrådet sa i december ja till att stötta satsningen och har beviljat 1,65 miljoner kronor för årets uppstart.

– Det vi har tänkt göra är att skapa en stor musikteaterverksamhet här, och nästa år blir ett delmål att sätta upp en musikal, berättade Annika Kofoed, konstnärlig ledare för projektet men till vardags skådespelare på Helsingborgs Stadsteater.

Under hösten väntar ett omfattande researcharbete tillsammans med deltagarna, för ingen vet ännu vad musikalen ska handla om annat än att manuset ska utgå från de boendes livsberättelser.

Eget skapande drivkraft

Det väntar bland annat undervisning i dans, sång och scenografibygge, men tanken är också att deltagarnas egen skaparförmåga ska bli drivkraft i projektet.

– Vi är glada och stolta för det här, men vi är medvetna om att det blir mycket arbete bakom, men området behöver det här. Jag känner glädje för att få Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal att leva upp, sa Mohamed Helaoui, ordförande i Inva-Sam.

Ska riva osynliga murar

Ett litet grupparbete bland mötesdeltagarna formulerade projektets potentiella styrkor; ett sätt att bygga stolthet och identitet, att gå från utanförskap till ”innanförskap”, att låta befintliga nätverk växa, skapa gemenskap över åldersgränser och riva de osynliga murar som finns mellan bostadsområdena.

– Det är så fantastiskt spännande och otroligt glädjande att så många kom i dag, sa Annika Kofoed som inom ett par veckor även ordnar en träff för alla boende som är intresserade av att vara med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer