Trots badväder avråder Helsingborgs kommun från bad på flera av badplatser på grund av höga bakteriehalter. Foto: SVT/TT Arkiv

Otjänligt badvatten på tre stränder i Helsingborg

Publicerad

Sommarens kanske varmaste helg väntar och många vill bada. Då kommer beskedet att det finns bajsbakterier i vattnet på tre badstränder.

De senaste badvattenproverna som togs den 3 augusti pekade ut tre stränder med otjänligt vatten: Örby ängar, Vikingsstrand och Tropical beach.

Bakteriehalten är för hög och bad rekommenderas inte. Men varför? Det är ett mysterium.

– Vi vet faktiskt inte, säger Tomas Terje, områdesförvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Normalt hamnar bajsbakterier i Öresund när det regnat så mycket att avloppssystemet svämmar över. Men så är inte fallet nu.

Bakterier på botten kan vara orsak

Tidigare i somras gjorde SVT Nyheter Helsingborg ett inslag om forskning i Helsingborg som visar att e-colibakterier, som är det mer formella namnet på bakterierna, kan gömma sig i bottensanden utanför stränderna.

– Strömmar kan röra om i bottensedimentet så att de kommer upp i vattnet. Det är antagligen förklaringen, säger Tomas Terje.

Men han påpekar också att ingen helsingborgare behöver avstå från att doppa sig.

– Vi har totalt över 20 badstränder från norr till söder i kommunen.

På kommunens hemsida kan man följa provtagningsresultaten på stränderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer