• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Fem elever äter ihop i matsalen runt ett bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ett gäng niondeklassare in i skolmatsalen under deras lunch. Foto: Minna Korsgren/SVT

Otrygghet i matsalen gör att elever skippar skollunchen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att forskning visar att skolluncher förbättrar både prestation och välmående hos elever, väljer mer än var femte elev i vissa årskurser att inte äta varje dag. Känslor som oro och utsatthet kan vara en avgörande faktor enligt Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har i drygt ett decennium drivit frågan om måltidssituationen i skolan och nu breddat frågan till att titta på vad eleverna själva berättar är viktigt för att man ska trivas i matsalen.

– Det är viktigt att ta reda på vad barnen själva tycker så att man satsar på rätt saker för att stärka trygghet och trivseln i skolmatsalen, säger Emelie Elin, rådgivare Livsmedelsverket.

Undersökningen visar att barnens känsla av trygghet och tillhörighet i en social gemenskap har större påverkan i deras val att äta skollunchen än vad det är som ligger på tallriken.

– Om matsalen skulle vara trygg och trivsam så skulle vi förmodligen ha färre barn som köper mat eller inte äter alls, säger Emelie Elin.

Vill inte sitta själv

Eleverna på Musikgrundskolan Synkopen i Helsingborg menar bland annat på att mängden elever i matsalen och om man inte kan sitta med sina kompisar gör att man hellre köper lunch eller skippar att äta helt.

– Jag trivs bäst när jag äter med personer jag känner mig trygg med, när jag inte är med mina vänner blir jag osäker på hur jag ska bete mig, säger Havannah Brentegani, elev.

– Vännerna blir som ett litet stöd och gör matstunden mer trivsam, oftast kan det kännas ganska obekväm att vara själv i matsalen, säger Katerina Panajotova, elev.

Ökar prestation och välmåendet hos elever

En trygg miljö under lunchen bidrar enligt Livsmedelsverket till bättre prestation och välmående hos elever.

– De som oftare äter skollunch har ökad koncentration och prestation i skolan, säger Emelie Elin.

När man har tittat på de elever som ofta hoppar över lunchen har man sett att mer än var femte elev i årskurs 5 till 8 inte äter skollunch varje dag.

– De har sämre psykiskt välbefinnande och fler fysiska hälsobesvär som huvudvärk, säger Emelie Elin.

Skolans ansvar

Tillsammans med skolverket vill Livsmedelsverket stötta rektorer i hur man kan göra miljön vid skolmåltiderna mer trivsam.

Enligt skollagen är rektorn skyldig att skapa en trygg studiemiljö, vilket inkluderar måltiderna i skolrestaurangen.

– Vi utvärderar kontinuerligt måltidssituationen i matsalen, skulle en enskild elev tycka det är jobbigt får man hitta en plan som funkar för den enskilda personen, säger Rebecka Nilsson, rektor för Musikgrundskolan Synkopen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.